lauantai 31. elokuuta 2013

Treenausta koulukisoihin Aipan johdolla

Aippa kävi taas ratsuttamassa Paronia ja valmentamassa meitä kaksipäivää

perjantaina ja lauantaina 30.-31.8.2013.

Perjantaina Aippa ratsasti itse ja kehui, että Paroni näyttää paremmalle ja liikkuu kivasti (verrattuna edellisiin kertoihin). Tämän vähän jo tiesinkin, mutta ihanaa saada omille odotuksille varmistusta. Koska Partsa oli niin kiva perjantaina niin Aippa harjoitteli perus ravi- ja laukkatyöskentelyn lisäksi myös väistöjä ja avoa ensimmäistä kertaa Paronilla, joka oli niin hieno mies!

Kerroin Aipalle, että treenaamme nyt monipuolisesti niin koulua, esteitä kuin vikellystä. Aippa oli tosi kiinnostunut vikellyksestä ja sanoi, että monipuolisesta liikunnasta on Partsalle hyötyä. Esteiden, koulun ja vikellyksen lisäksi aloitamme sunnuntaina myös sänkipeltotreenin eli saadaan taas lisää treeniä viikkosuunnitelmaan.


Lauantaina täti joutuikin sitten itse heti hommiin

Aippa tuumasi, että Paroni meni niin hyvin perjantaina, että nyt vaan heti täti itse selkään. Aluksi mentiin vaan kaikki askellajit läpi kunnolla eteen muodossa molempiin suuntiin. Lopuksi harjoittelimme Tutustumisluokan kouluohjelmaa 2009, koska olemme menossa viikon päästä sunnuntaina Ahlströmin tallille harjoituskoulukisoihin. Vasenta laukkaa saimme työstää kauemmin, mutta muuten mentiinkin oikein hienosti!

Nyt vaan treenataan Aipan ohjeiden mukaan ja vaaditaan Paronilta kunnon askelia, vähempään ei tyydytä. Paroni kyllä osaa ja menee hienosti, mutta kyseenalaistaa, jos ratsastaja ei vaadi riittävästi. Ensin vaaditaan ja sitten kiitetään ja höllätään, kun saadaan haluttu lopputulos. Ei yhtään huonoa askelta väliin. Nih.

Aippa kehui, että olemme menneet huiman askeleen eteenpäin siitä, kun toukokuun alussa aloitimme treenit Aipan kanssa. Nyt on ratsutukset ja valmennukset kunnossa niin on hyvä edetä! 

Saatiin taas rutkasti neuvoja ja itsevarmuutta. On hyvä lähteä koulukisoihin viikon päästä.

keskiviikko 28. elokuuta 2013

Kuinka monta vikeltäjää mahtuu Paronin selkään?

Ekaa kertaa kolme vikeltäjää Paronin selässä 27.8.2013

Paroni, Eeva, Tiia ja Vilma 27.8.2013.




Paroni tienaamassa kaurarahojaan eli vikellystreenit 27.8.2013

Paroni & Anna 27.8.2013.

Paroni, Eeva ja Tiia 27.8.2013.

maanantai 26. elokuuta 2013

Miksi kuulua ratsastusseuraan?

Kipsi tammikuussa 2011.
Ratsastusseuraan kuuluminen kannattaa erityisesti tapaturmavakuutuksen takia. Hyvin harva vakuutus nimittäin kattaa ratsastuksessa sattuneita haavereita. Ratsastusseuran jäsenyys maksaa yleensä 60,00 euroa vuodessa ja tämä on pieni summa, jos jotain sattuu. Lisäksi 11,00 eurolla vuodessa saa lisävakuutuksen, joka korvaa fysikaalista hoitoa 10 kertaa.

Kun minulle sattui ratsastusonnettomuus tammikuussa 2011, ei minulla ollut lisävakuutusta, mutta kuuluin ratsastusseuraan. Seuraan kuulumisen takia, sairaalahoitoni ja nilkkaleikkaus ei maksanut minulle mitään. Olin silloin kolme vuorokautta keskussairaalassa ja tuon jälkeen kävin sairaalassa vaihdattamassa kolme kertaa vielä kipsin jalkaan. Ja tuo aika oli todella lyhyt, sillä minulla ei ollut hiekkaa haavassa, vaan se oli puhdas, ja tämän vuoksi sen pystyi leikkaamaan heti, enkä joutunut kauaa jonottamaan, vaan minut leikattiin seuraavana päivänä. Sairaaloissa voi olla jonoa ja voit joutua odottamaan leikkausvuoroasi useamman päivän.

Kipsin poiston jälkeen, minun piti opetella kirjaimellisesti kävelemään uudelleen. Lihakset olivat surkastuneet, jalka oli voimaton, eikä nilkka taipunut mihinkään. Kävin fysikaalisessa hoidossa 14 kertaa, mikä auttoi nilkkaa taipumaan taas suht normaalisti ja pystyin pikku hiljaa ottamaan askelia. Koska minulla ei ollut lisävakuutusta, maksoin fysikaalisen hoidon omasta pussistani ja se taisi kustantaa yhteensä noin 700,00 euroa.

Kannattaa siis miettiä, jos olet hevosten kanssa tekemisissä, liittymistä ratsastusseuraan, jos et sitä vielä ole jo. Vakuutus on voimassa aina hevosia hoidettaessa, ratsastaessa sekä matkoilla tallille. Ratsastusseuraan pystyy usein liittymään helposti sähköisellä lomakkeella, mutta vakuutus on voimassa vasta, kun olet maksanut jäsenmaksusi. Muista siis joka vuosi, kun lasku tipahtaa postilaatikkoon, maksaa se eräpäivään mennessä, jotta vakuutuksesi on voimassa aina.

Lisätietoja

Ratsastusseuran jäsen edut >
Lisävakuutuksen edut >
Porin Ratsastajiin voi liittyä sähköisellä hakemuksella >

sunnuntai 25. elokuuta 2013

Mäkihyppääjästä esteratsastajaksi

Viimeisen vuoden aikana ratsastukseni on kehittynyt todella paljon ja olen viimein tajunnut ehkä jotain esteratsastuksesta. Tänä kesänä olen ensimmäistä kertaa oppinut lähestymään estettä satulassa istuen. Aiemmin menin kevyessä mäkihyppääjä istunnassa koko esteradan läpi. Olen tajunnut pitää ohjat kädessä ja oman kropan pystyssä. Olen oppinut ratsastamaan kaarteessa vauhtia, sillä ilman riittävää vauhtia (Paronilla tämä tarkoittaa niin paljon kuin poni vaan kulkee!) ei esteistä yli päästä, tulee tiputuksia ja hypyssä on vaikea olla mukana. Olen tajunnut pitää ulko-ohjan ja ajatella jopa ulkoasetusta kaarteessa, sillä Paroni tulee helposti lapa edellä kaarteen jälkeen. Näin saan hevosen suoraksi heti kaarteen jälkeen ennen estettä. Vinolla hevosella ei esteestä yli pääse.

Kevytistunnan mallia maaliskuulta 2012 ja heinäkuulta 2013

Maaliskuu 2012.

Heinäkuu 2013.

Estehypyn mallia toukokuulta 2012 ja elokuulta 2013

Toukokuu 2012.

Elokuu 2013.

lauantai 24. elokuuta 2013

Paroni 8 vee

Pikku poika Paroni täytti tänään lauantaina 24.8.2013 8 vee <3

Syntymäpäiväsankari oli eilen kouluvalmennuksessa, jossa näytimme valmentajalle, Annalle, upeat loppuravit ja -laukat. Tästä innostuneena tänään tallille estetreeneihin mentäessä sanoin, että tänään hypätään isoja. Tarkoitin tuolla, että olen tyytyväinen sujuvasti menevään 80 cm rataan.

"En mä mitään isoja hyppää ikinä."

Estetreenit menivät kuitenkin niin hyvin, että 80 cm rata meni helposti ja tunne oli luottavainen. Lopuksi vielä hieman korotettiin yksittäinen okseri ensin 90 cm korkeuteen ja sitten METRIIN!!! Metri meni heittämällä yli ilman vaikeuksia. Olen niin pilvissä vieläkin tästä päivästä, että en tiedä koska laskeudun maan pinnalle! Oma perusratsastus sekä Paronin ratsastettavuus on parantunut pikku pikku pikku hiljaa vuosien varrella ja tätä huimaa suoritusta ei ilman noita oltaisi voitu tehdä. Muistan varmaan loppuikäni, että silloin kun Paroni täytti 8 vee niin hyppäsin ekan metrisen esteeni.

Paroni & Kirsi 100 cm 24.8.2013.






Lopuksi vielä historian havinaa: Pikku poika Paroni 4,5 vuotta

Paroni muutti Poriin 10.1.2010. Tässä hänestä videon pätkiä vuodelta 2010 eli ensimmäiseltä vuodelta, kun Paroni oli juuri minulle tullut. Pitkä ja vaiherikas taival ollaan niiltä ajoilta menty eteenpäin.

keskiviikko 21. elokuuta 2013

Paronin normiviikko

Otan esimerkiksi nyt viime viikon (vko 33) ja kerron, millainen on Paronin normi viikko. Kisoja tietenkin on harvemmin ja valmennuksiakaan ei ihan joka viikko, mutta ehkä tämä jotain kertoo herran viikkorytmistä.

Maanantai 12.8. Juoksutusta pyörötarhassa

Maanantaina satoi vettä ja oli muutenkin aika masentava keli. Paroni ja Maisa olivat olleet sunnuntaina 10.8. estevalmennuksessa eli Paronia ei voinut jättää seisomaan, vaan herran piti päästä edes vähän liikkumaan ja palautumaan valmennuksesta.

Menimme ekaa kertaa pyörötarhaan. Ensin kokeilin juoksuttaa ihan normisti liinalla, että Paroni ymmärtää, että tällaisessa pyöreässä tarhassa tehdään ihan samaa kuin kentälläkin. Sitten päästin Paronin irti ja juoksutus sujui hyvin, vaikka poni oli irti. Suuntakin vaihtui ilman ihmettelyä. Pysäytin äänellä Paronin, menin hänen eteen seisomaan ja annoin merkin, että liikkeelle, suunta vaihtuu. Paroni kääntyi ja lähti jolkottelemaan toiseen suuntaan.

Lopuksi söimme vielä hieman ruohoa kentän laidalla.
Pyörötarhassa juoksutusta 12.8.2013.

Tiistai 13.8. Maisan päivä

Tämä on Maisan toinen viikko Paronin kanssa. Maisa ratsastaa Paronia kaksi kertaa viikossa.

Keskiviikko 14.8. Vapaapäivä

Paronilla on yksi vapaapäivä viikossa.

Torstai 15.8. Maisan päivä

Maisan päivä. Maisa ratsasti sileällä ja hyppäsi tallin pihapiirissä olevat kaksi pikkuruista maastoestettä.

Perjantai 16.8. Kouluvalmennus

Perjantaina olin Annan kouluvalmennuksessa. Teimme paljon jumppaavia liikkeitä ja kiihdyttelyä kaikissa askellajeissa. 

Sain ahaa-elämyksiä mm. peruutuksesta. Lyhyitä, napakoita puolipidätteitä. Ei saa jäädä vetämään ja löysätä pitää heti. Paroni oli niin herkkä, että pohkeita siirtäessä peruutuksessa aavistuksen taaksepäin, en voinut laittaa niitä kunnolla edes kylkiin kiinni. Piti olla tarkkana, ettei puristanut liikaa. Pystyimme jopa tulemaan laukassa pysähdykseen ja tekemään peruutuksen säilyttäen muodon koko ajan. =)

Paronista huomasi heti, että Maisa oli tehnyt pitkillä jaloillaan hyvää työtä. Paroni reagoi pohkeelle herkästi. Olen kyllä niin onnekas, sillä Paronilla on aina ollut maailman parhaat vuokraajat!

Lauantai 17.8. Esteratsastuksen harjoituskilpailut

Lauantaina Paroni oli Maisan kanssa harjoitusestekisoissa Huunanmaan tallilla.  Ratsukko hyppäsi luokat 60-70 cm sekä 80-90 cm, vaikka harjoituskertoja ei montaa ole takana.


Paroni ja Maisa luokan 80-90 cm verkassa.

Paroni, Tiia ja Eeva.

Paroni & Eeva.

Paroni & Tiia.

Paroni & Tiia.

Paroni & Tiia.

Paroni & Tiia.

Paroni, Tiia & Eeva.

tiistai 20. elokuuta 2013

Sakset vaikeampaan suuntaan onnistuu!

Sunnuntaina 18.8.2013 pidimme vikellystreenit. Vikeltämässä oli Tiia ja Eeva Pori Vaulting Teamistä. Minä toimin juoksuttajana sekä vikelsin taas loppukäyntien ajan.

Oli aivan mahtavaa, sillä TAAS liikkeet sujuivat helpommin ja paremmin. Uskalsin tehdä ekaa kertaa mm. sakset vaikeampaan suuntaan sekä muutamia uusia liikkeitä. On kyllä mahtava tunne, kun ylittää itsensä ja kokee onnistumisen elämyksiä! Tämä oli minun neljäs kerta vikeltämistä.

Tiia ja Eeva menivät kaksipäällä ekaa kertaa Paronilla. Kannattaakin katsoa varsinkin videon alku, jolloin Tiia ja Eeva ovat molemmat selässä yhtä aikaa.

Niin, ja käykääs tutustumassa. PVT vikellysjoukkueilla on oma blogi >

Kirsi vikeltää 18.8.2013



Tiia ja Eeva vikeltää




maanantai 19. elokuuta 2013

Jännitystä esteharkkakisoissa 17.8.2013

Paroni & Maisa osallistuivat Huunanmaan tallin esteharkkakisoihin 17.8.2013. Nämä olivat Ratsukon ekat kisat ja Maisa oli toista viikkoa Paronin selässä.

Paroni matkusti uuden ystävänsä, Ellin, kanssa kisapaikalle, ja oli mennyt koppiin - niin kuin yleensä aina - esimerkillisesti.

Paroni ja Maisa oli upea näky verkassa ja kaikki sujui todella hienosti! Vauhtia oli riittävästi, esteet ylittyivät leikiten ja oli hienoa katsoa ratsukon yhteistyötä.

Kisaradalle mentäessä Paroni kuitenkin jännittyi, koska heppakavereita ei näkynyt missään. Luokassa 3, 60-70 cm, tulikin esteelle nro 3 kaksi kieltoa, jonka seurauksena ratsukko hylättiin. Onneksi harkkakisoissa saa jatkaa radan loppuun ja pelottava este ylitettiinkin kolmannella yrittämällä.

Luokassa 4, 80-90 cm, Paroni oli hieman rennompi ja kielsi vain kerran, minkä vuoksi ratsukolle tuli 4 virhepistettä. Ratsukon meno näytti silti todella hyvälle! Laukat vaihtuivat esteen jälkeen ja vauhtia oli sopivasti liukkaalle kuraiselle kentälle. Ja hyvin Maisa korjasi kiellon jälkeen. Heti vaan takaisin jatkamaan rataa kuin mitään ei olisi tapahtunut. Ei uskoisi, että Maisa oli vasta toista viikkoa Paronin selässä.

Itse en päässyt tällä kertaa kisaamaan, enkä varsinaiseksi kisahoitajaksi, koska olin menossa heti ratojen jälkeen kiireen vilkkaa häihin. Tulinkin kisapaikalle siis tavallista tyylikkäämpänä: mekossa ja kumisaappaissa. =D

Paroni & Maisa 80-90 cm


Kirsi, Maisa & Paroni. Huomaa tyylikäs pukeutuminen: Mekko ja kumisaappaat!

Kirsi, Maisa & Paroni. Huomaa tyylikäs pukeutuminen: Mekko ja kumisaappaat!

Paroni & Maisa verkassa.

Paroni & Maisa verkassa.

Paroni & Maisa verkassa.

keskiviikko 14. elokuuta 2013

Tämä ratsukko pärjää!

Paronin uusi vuokraaja, Maisa 13 vee, oli Kallen estevalmennuksessa sunnuntaina 11.8.2013. Maisalla oli kolmas kerta Paronin selässä, mutta hienosti pari hyppäsi. Mikään tehtävä ei ollut super vaikea, vaan kaikki sujui hienosti. Ratsukko sai varmasti tästä lisää luottamusta toisiinsa.

Paroni & Maisa starttaakin lauantaina 17.8.2013 Huunanmaan tallin esteharkkakisoissa. Jännä nähä, kuinka ratsukko pärjää kokonaan uudessa ympäristössä ja kisatilanteessa, mut luotto on ainakin suuri. Sillai sitä voi edistyäkin, kun vaan menee ja yrittää. Treeniä, treeniä, treeniä...

Paroni & Maisa ekaa kertaa estevalmennuksessa 11.8.2013.






Valmennusryhmä: Winda & Annika, Paroni & Maisa sekä Rulla & Nea.



sunnuntai 11. elokuuta 2013

Kuulumisia 11.8.2013

Vikellystä kerran viikossa

Pori Vaulting Teamin laukkajoukkue on alkanut vuokraamaan Paronia kerran viikkoon treeneihinsä. Ekat treenit pidettiin 8.8.2013, jolloin he harjoittelivat perusliikkeitä käynnissä. Lisäksi otimme hieman laukkaharjoittelua.

Minäkin kokeilin kolmatta kertaa vikellystä loppukäyntien ajan. Nyt uskalsin jo tehdä myllyn kokonaan, enkä vaan puoliksi, kuten viime viikolla. Sekä irrottaa molemmat kädet vikellysvyön kahvoista yrittäessäni seisontaa. Ihan seisomaan asti en vielä päässyt käynnissä. Sain myös tehtyä lankun puoliksi eli pääsin jalkoja heilauttamalla hevosen vasemmalle puolelle ja siitä istumaan sivuttain Paronin selkään. Siitä en enää kyllä päässyt heittämään itseäni hevosen yli ja laskeutumaan. Muutenkin laskeutuminen hirvittää, kun leikattu nilkkani ei kauheasti tykkää tasapainoilusta ja tärähdyksistä.

Blogissa on ollut nyt paljon vikellysaiheisia postauksia, mutta muitakin on kyllä luvassa. Nyt vain tämä vikellys on meille ajankohtainen, uusi ja mielenkiintoinen aihe.

Paroni & Kirsi 8.8.2013.

Paroni & Kirsi 8.8.2013.

Paroni & Kirsi 8.8.2013.

Paroni & Kirsi 8.8.2013.

Esteitä, valmennusta ja kisoja

Olen nyt itse hypännyt Paronilla enemmän kuin normaalisti ja käytiinhän me kisoissakin pari viikkoa sitten. Paroni on kuitenkin saanut uuden vuokraajan, Maisan, joka hyppää nyt Partsalla, käy valmennuksissa ja kisaa. Maisa ei ole hirveästi hypännyt, mutta on todella reipas ja lahjakas 13-vuotias tyttö, joka varmasti nopeasti pääsee hyppäämisen makuun. He ovat menossa tänä iltana jo ensimmäiseen estevalmennukseensa ja ensi viikolla on esteratsastuksen harjoituskisat lähi tallilla. Hienoa seurata, kuinka heidän yhteistyö alkaa sujumaan. =)

Ensi viikon kisoissa nähdään, onko ikä, treenaaminen ja kokemus tuonut Paronille varmuutta kisatilanteisiin. Mikäli Paroni toimii uuden ihmisen kanssa ok esteradalla, eikä jäädy, on työ kantanut hedelmää. Vielä viime kesänä Paroni saattoi mennä joko hyvin TAI sitten jäätyä totaalisesti radalle päästyään. Tähän vaikuttaa myös hyvin paljon, onko kisapaikalla heppakavereita kilpailuradan lähellä antamassa turvaa isolle miehelle.

Paroni & Kirsi 3.8.2013.

Paroni & Kirsi 3.8.2013.

Paroni & Kirsi 3.8.2013.





lauantai 10. elokuuta 2013

Vikellyksen laukkahevosen kouluttaminen

Paroni menee jo hienosti vikellyshevosena käynnissä ja rentoutuukin siinä jo todella hyvin. Mutta
laukka on vielä hakusessa.

Paroni ihmettelee, kun hän laukkaa, niin vikeltäjä yrittää päästä juosten rinnalle. Tällöin Paroni tiputtaa helposti raviin tai pysähtyy. Vikeltäjä ei kuitenkaan pääse selkään kuin ainoastaan laukassa eli lähestymistä laukassa on harjoiteltava, jotta Paroni luottaa lähestyvään vikeltäjään.

Lisäksi Paroni kummaksuu, vikeltäjän ollessa selässä, kun pohkeet eivät olekaan niille paikoilla kuin ne normaalisti ovat. Vikeltäjä tekee erilaisia liikkeitä selässä ja tämä oudoksuttaa Paronia ja taas laukka tippuu helposti raviin.

Jatkossa meidän täytyy harjoitella niin, että vikeltäjä nousee selkään käynnissä, jonka jälkeen nostetaan laukka ja tehdään liikkeitä. Lähestyminen pitää ottaa sitten asiana erikseen.

Aiomme myös kokeilla auttaako, jos minä lähestyn laukkaavaa Paronia. Luottaako Paroni omaan mammaan niin paljon, että päästäisi paremmin luokse. Minun ei tarvitse nousta selkään tai osata sen enempää. Kunhan Paroni oppisi, että vikeltäjä juoksee kiinni ja ottaa kiinni vikellysvyön kahvoista, kun iso mies laukkaa. Jännä nähdä, kuinka harjoitukset jatkuvat, mutta me ollaan kyllä kaikki ihan innoissamme tästä kaikesta. =)

Laukkakokeilut 8.8.2013


perjantai 9. elokuuta 2013

Vikellyksen ABC: perusliikkeet

Vikellyshevonen


Vikellyshevosen varusteisiin kuuluvat:

  • suitset, joissa nivelkuolain
  • vikellysvyö
  • patja (90 x 100 cm)
  • sivuohjat
  • Kilpailuissa pintelit / suojat, korvahuput ja korvatulpat sallitaan.

Juoksuttajalla on juoksutusliina ja -piiska. 

Sivuohjien oikea pituus tarkistetaan hevosen pään asennosta.














Vikellyksen perusliikkeet

Vikellyksen perusliikkeitä ovat:

  • Selkäänhyppy
  • Perusistunta
  • Polvivaaka
  • Mylly
  • Sakset
  • Seisonta
  • Lankku


Selkäänhyppy

Vikeltäjä lähestyy hevosta liinaa pitkin ja tarttuu kahvoihin. Tällöin vikeltäjän rintamasuunta tulisi olla hevosen lapojen kanssa yhdenmukainen. Vikeltäjä ponnistaa tasajalkaa edestä, jolloin hevosen liikettä on helpoin hyödyntää. Vikeltäjän pää menee alas ja samalla vikeltäjä heilauttaa voimakkaasti jalkaa taaksepäin, jolloin voima siirtyy lantioon ja se jatkaa matkaa ylöspäin, yli hartioiden. Molemmat jalat tulisi säilyttää suorina koko liikkeen ajan. Lopulta kun vikeltäjän lantio on saavuttanut korkeimman mahdollisen kohdan, laskee hän oikean jalkansa, ja laskeutuu pehmeästi, mutta ylävartalo jäntevänä hevosen selkään. 

Liikettä helpottavia ominaisuuksia ovat mm. ponnistusvoima, nopeus, notkeus ja vartalon hallinta.


Selkäänhyppy.

Selkäänhyppy.






Perusistunta

Vikeltäjä istuu hevosen selässä jäntevänä ja ryhdikkäänä heti vyön takana ja keskellä hevosta. Jalat ovat ojennettuna alas ja kiinni hevosen kyljissä. Hartiat, lantio ja kantapäät ovat samassa linjassa. Vikeltäjän rintamasuunta on koko liikkeen ajan eteenpäin. Kädet ojennetaan sivulle ylös suorina, siten että sormenpäät ovat silmien kohdalla. Jalat ovat venytettyinä alaspäin, polvet, nilkat ja varpaat lähes eteenpäin käännettyinä. Liikkeen lopuksi kädet lasketaan yhtäaikaa alas ja tartutaan kahvoihin. 

Liikettä helpottavia ominaisuuksia ovat mm. hevosen liikkeen myötääminen, istunta ja ryhdikkyys.  


Perusistunta.


Polvivaaka

Liikkeeseen lähdetään istuvasta asennosta. Vikeltäjä heilauttaa jalkoja taaksepäin yhtäaikaa niin, että laskeutuu polvilleen hevosen selkään. Samanaikaisesti jalat liukuvat hieman vinottain selkärangan suuntaan nähden. Vikeltäjän polvet, sääret, nilkat ja jalkapöydät ovat kiinni hevosessa painon jakautuessa tasan koko jalalle. Oikea jalka ja vasen käsi nostetaan yhtäaikaa ojennettuun asentoon, jossa vasen käsi, pää ja oikea jalka ovat miltei samalla tasolla. Oikea käsi pitää kiinni ulkokahvasta. Hartiat ovat suoraan vyön yläpuolella ja samalla tasolla lantion kanssa. Vikeltäjien käsi ja jalka muodostavat kaaren. Liikkeen lopuksi vikeltäjä laskee käden kahvaan ja jalan vyönviereen ja samanaikaisesti liukuu pehmeästi istumaan. 

Liikettä helpottavia ominaisuuksia ovat mm. tasapaino ja hevosen liikkeen myötääminen. 

Polvivaaka.



Polvivaaka.


Polvivaaka.
Mylly

Istuvasta asennosta vikeltäjä suorittaa ympärimenon (360 astetta) hevosen selässä. Liike koostuu neljästä ajallisesti samanpituisesta osiosta. Jokaisessa osassa jalka nostetaan hevosen yli korkeassa, laajassa kaaressa (puoliympyrä). Vastakkainen ns. alajalka pysyy paikallaan ojennettuna  hevosen kylkeen. Ylävartalo pysyy ryhdikkäänä ja lähestulkoon pystysuorana koko liikesarjan ajan. Pää ja ylävartalo kääntyivät jokaisen jalannoston mukana. Jokainen osa kestää neljä laukka-askelta. Liikkeen suorituksen lopuksi alastulo (joukkueessa) seuraa välittömästi ilman viivettä samassa tahdissa (neljään laskien). 

Liikettä helpottavia ominaisuuksia ovat mm. Istunta, ryhdikkyys, hevosen liikkeen myötääminen, liikkeen laajuus ja ajoitus.


Mylly.


Sakset

Saksien liike on vikeltäjän vartalon pystysuoran akselin ympärillä tapahtuva kiertoliike, jossa samanaikaisesti jalat suorittavat omaa liikettään. Sakset suoritetaan kahdessa osassa, joissa kummassakin vikeltäjä on suorittanut kääntymisen ennen kuin hän laskeutuu pehmeästi, mutta jäntevänä takaisin hevosen selkään. 

Osa 1:
Istuvasta asennosta vikeltäjä heilauttaa ojennetut jalat taakse ylös ja päätyy lähes käsiseisontaan kädet ojennettuna mahdollisimman suoriksi. Pysäyttämättä liikettä vikeltäjä kääntää lantionsa sisäänpäin (vasemmalle), jolloin jalat ohittavat toisensa liikkeen korkeimmassa kohdassa. Ensimmäinen osa päättyy vikeltäjän laskeutuessa pehmeästi takaperin istumaan hevosen selkään.


Osa 2:
Takaperin istunnasta vikeltäjä heilauttaa ojennetut jalkansa korkealle hevosen selän yläpuolelle ja pysäyttää ne 90 asteen kulmaan, jolloin voima siirtyy lantioon, joka jatkaa matkaansa mahdollisimman ylös. Kädet ovat suoristetut koko liikkeen ajan. Vauhdinoton aikana ylävartalon täytyisi muodostaa selvästi edestakainen liike, heilahdus. Pysäyttämättä liikettä vikeltäjä kääntää lantiotaan sisäänpäin (oikealle) , jolloin jalat ohittavat toisensa. Toinen osa päättyy vikeltäjän laskeutuessa pehmeästi istumaan keskelle hevosen selkään. 


Liikettä helpottavia ominaisuuksia ovat mm. koordinaatio, nopeus, ajoitus ja vartalonhallinta. 


Sakset.

Sakset.

Sakset.


Seisonta

Liike aloitetaan istuvasta asennosta, josta vikeltäjä menee pehmeästi polvilleen molemmilla jaloilla yhtäaikaa ja välittömästi hyppää pehmeästi molemmille jaloilleen "kyykkyyn". Jalat ovat lähellä toisiaan ja varpaat suoraan eteenpäin. Vikeltäjä päästää otteensa kahvoista yhtäaikaa molemmilla käsillä ja nousee rauhallisesti seisovan asentoon. Kädet nousevat välittömästi ojennettuina ja suorinta tietä, siten että sormet ovat silmien tasolla. Hartiat, lantio ja kantapäät muodostavat pystysuoran linjan. Polvet myötäävät hevosen liikettä. Liikkeen lopuksi vikeltäjä tarttuu molempiin kahvoihin yhtäaikaa. Pää pysyy ylhäällä ja, katse eteenpäin suunnattuna, kun vikeltäjä liukuu pehmeästi ja suorin jaloin istuvaan asentoon hevosen selkään. 

Liikettä helpottavia ominaisuuksia ovat mm. vartalonhallinta ja hevosen liikkeen myötääminen.

Seisonta.

Seisonta.

Lankku

Kuten sakset, lankku suoritetaan myös kahdessa osassa. Liike suoritetaan lähes samalla tavalla kuin sakset, mutta lankussa vartalossa ei tapahdu pystyakselin kiertoliikettä.

Osa 1:
Istuvasta asennosta vikeltäjä heilauttaa ojennetut jalat taakse ylös ja päätyy käsiseisontaan kädet ojennettuna mahdollisimman suoriksi. Liikkeen korkeimmassa kohdassa vikeltäjä taittaa terävästi lantiotaan, jolloin jalat tulevat kohti suoraan alaspäin. Taittoasennossa vikeltäjän lantio on hetkellisesti vikellysvyön yläpuolella. Vikeltäjä liukuu pehmeästi oikean pohkeen ja säären avulla istumaan sivuttain hevosen selkään jäntevänä ja jalat ojennettuina. Lantio on pidettävät kuitenkin mahdollisimman pitkään eteenpäin. Pää ja hartiat ovat kääntyneet tässäkin lähes eteenpäin.

Osa 2:
Sivuttain istunnasta vikeltäjä heilauttaa ojennetut jalat yhdessä ylös tavoitellen käsiseisontaa. Kun vikeltäjän kädet ovat lähes yhtä suorana, hän työntää kahvoja vasten saavuttaakseen vielä korkeamman liikelaajuuden ja liitovaiheen. Hän laskeutuu molemmille jaloilleen maahan ulkopuolelle, katse ja vartalo eteenpäin hevosen menosuuntaan.

Liikettä helpottavia ominaisuuksia ovat mm. koordinaatio, nopeus, ajoitus ja vartalonhallinta.

Lankku.

Lankku.

Lankku.


Lähteet:


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...