lauantai 19. tammikuuta 2013

Ratsastajan kunto, osa 1

Tämän päivän esteratsastuksen harjoituskisat jäivät väliin Piian kipeän selän takia. Piia on käynyt tällä viikolla lääkärissä ja saanut droppeja, joten eiköhän se siitä levolla mene ohi. Kisoja on melkein joka viikonloppu lähi talleilla ja nyt on tärkeintä saada Piian <3 selkä kuntoon.

Tästä aasinsiltana ajattelin kirjoittaa ratsastajan kunnosta. Kun ikää tulee joka vuosi lisää, niin myös oman kunnon merkitys kasvaa koko ajan. Jos aikoo edistyä ratsastuksessa on myös omaa kuntoa hoidettava. 

Ratsastajan kunnon hankkimiseen ja ylläpitämiseen vaikuttavat seuraavat asiat: terveellinen ravinto, monipuolinen liikunta, lepo, riittävä uni ja palautuminen. 

Onnellisuus teemavuosi 2013

Aloitin syksyllä 2012 panostamaan oikein erityisen paljon omaan kuntoon. Aloitin terveellisen ruokavalion ja rupesin kiinnittämään huomiota myös muihin elämän osa-alueisiin. Vuoden vaihteessa päätin, että tänä vuonna minulla on teemavuosi 2013 - Onnellisuus. Tämä tarkoittaa, että kiinnitän onnellisuuteen huomiota joka elämän osa-alueella. Tähän liittyy kiinteästi oma kunto ja hyvinvointi. 

Olen aloittanut kuntosaliharjoittelun, jossa treenaan koko vartaloa, en vain ratsastajalle tärkeitä lihaksia. Koska lihaskuntoharjoittelu on alussa niin painot ovat tietenkin pienet ja tekniikka on saatava ensin kuntoon. Kun liikkeet tekee oikein ja huolella, saa niistä maksimaalisen hyödyn. Esim. vatsalihaksia tehdessä, kun hengittää oikein (uloshengitys rutistusvaiheessa), on teho parempi. 

Alla muutamia tekniikkavideoita kuntosaliharjoitteluun, joista ainakin minulle on ollut todella paljon apua. Vaikka harjoittelu menisi hyvin, on syytä aina välillä palauttaa tekniikka mieleen.

Tavoitteeni on käydä neljä kertaa viikossa salilla, mutta käytännössä se ei taida olla aina mahdollista. Haastava kokopäivätyö, "kokopäivä" opiskelu yliopistossa ja hevosen omistaminen vievät kaikki tunnit vuorokaudessa ja aikataulujen kanssa on taiteilemista. Aina joku kärsii. Mutta onneksi pian tulee kevät ja kesä. Silloin saadaan enemmän tunteja vuorokauteen, kun on valoisaa ja mieli virkeä. =)

Kirsi






Muista askelkyykyssä ottaa kunnon pitkää askelta, jotta saat liikkeen kohdistumaan takareisiin. Lyhyellä askeleella liike kohdistuu etureisiin. Kun nouset kyykystä ylös, käytä etummaista jalkaasi. Näin saat parhaan tuloksen aikaiseksi. Todella tehokas liike!










Lue myös...
Ratsastajan kunto, osa 2: kehonkoostumusmittaus >
Ratsastajan kunto, osa 3: ruokavalio >

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...